1. Visuel inspektion
En grundig visuel inspektion af stinkskabet er det første skridt i kontrolproceduren. Dette indebærer en detaljeret gennemgang af skabets ydre og indre komponenter for at identificere eventuelle synlige fejl og mangler. Inspektionen omfatter kontrol af skabets geometri, hejserude, rudebalance, airfoils, tætningslister og eventuelle synlige skader eller slitage. Det er vigtigt at sikre, at alle dele af stinkskabet er intakte og fungerer korrekt for at minimere risikoen for uheld.
2. Lufthastigheder og flowretning
Måling af lufthastigheder er en afgørende del af stinkskabskontrollen. Ved hjælp af et retningsbestemt kalibreret anemometer måles lufthastighederne ved forskellige lugeåbninger, typisk ved 50 cm og 25 cm arbejdsåbning. Disse målinger hjælper med at vurdere, om stinkskabet opretholder de nødvendige luftstrømme for at beskytte medarbejderne mod farlige stoffer. Lufthastighederne skal være inden for hensigtsmæssige grænseværdier for at sikre effektiv ventilation uden at anvende mere energi end nødvendigt. Alle måleresultater indgår i rapporten.
3. Sporgasmåling
Sporgasmåling er den obligatoriske metode til at teste et stinkskabs evne til at tilbageholde forurening. Ved at anvende sporgas kan man simulere tilstedeværelsen af farlige stoffer. Teknikeren bærer en sonde i indåndingszonen, der kan "sniffe" hvor effektivt stinkskabet tilbageholder disse stoffer. Vi udfører en dobbelt måleserie med i alt 600 prøvetagninger. Herved kan vi foretage en beregning og få et konkret overblik over, hvilke farlige stoffer, der kan anvendes sundhedsmæssigt forsvarligt i stinkskabet.
4. Røgtest
Røgtest anvendes til at visualisere luftstrømmene ved stinkskabets lugeåbning. Det er normalt ikke en del af kontrolproceduren, men kan tilvælges. Ved at udlægge røg kan man observere, hvordan luften bevæger sig inden i stinkskabet og identificere eventuelle områder med dårlig ventilation eller turbulens. Røgtesten hjælper med at afsløre, om luftstrømmene er jævne og effektive, hvilket er afgørende for at opretholde en sikker arbejdsplads. Eventuelle problemer, der opdages under røgtesten, kan optages på video. Herefter kan en ventilationstekniker nemt se, hvad der skal rettes for at forbedre stinkskabets ydeevne.
5. Alarmfunktioner
Stinkskabets alarmfunktioner er designet til at advare brugerne, hvis der opstår problemer med ventilationen eller luftstrømmene. Under kontrollen gennemgås og efterprøves alarmfunktionerne. Det testes, om stinkskabet giver visuel og/eller akustisk alarm, når lugen er ca. 5 cm over mærket for maksimum arbejdsåbning. Alarmen er et lovkrav, og en korrekt fungerende alarmfunktion er afgørende for at medarbejderne hurtigt kan reagere på eventuelle problemer.
6. Kontrol af styresystem
Styresystemet er en vigtig del af stinkskabet, da det sikrer, at ventilationsanlægget øger suget, når hejseruden køres op. Under stinkskabstesten kontrolleres, om styringen registrerer og reagerer på ændringer i luftstrømmene. En korrekt fungerende stinkskabsstyring er afgørende for at opretholde en stabil og sikker udsugning i stinkskabet. Eventuelle fejl eller mangler ved styringen kan føre til ineffektiv ventilation og øget risiko for udslip fra skabet.
Forudsætninger for kontrollen
Før kontrollen kan gennemføres korrekt, skal følgende forudsætninger være opfyldt:
- Det pågældende stinkskab er meldt i normal drift. Det anbefales, at stinkskabet indeholder opstillinger, som afspejler dagligt brug.
- Den øvrige ventilation er færdigindreguleret, og der foreligger en indreguleringsrapport.
- Alle døre og vinduer i laboratoriet skal kunne lukkes, og loftet skal være intakt.